Radikální změna životního stylu přichází nečekaně a rychle - vytoužený home office se může stát i důvodem rostoucího stresu. Dáváme několik tipů, jak situaci zvládnout a dostat stres pod kontrolu a neztrácet dobrou náladu

Přichází změna - jak se v klidu adaptovat na práci na home office

Relaxace znamená introspekce, tedy vnímat signály, co říká tělo a mysl

"Ačkoli si nemůžeme vybrat, co se nám stane, můžeme si vybrat, jak na to zareagujeme." Epiktétos

Procházíme obrovskou celospolečenskou změnou - zatímco dříve byla práce na home office něco extra, dnes se pro řadu firem stáva a stane dlouhodobým standardem! Počáteční nadšení, že mohu komfortně pracovat z domu, vystřídá po čase rozčarování a v lepším případě horší nálada a někdy dokonce výrazné snížení produktivity práce... Jak to zvládnout s úsměvem na rtech a klidnou myslí?

Příležitost


„Je rozumný, kdo se nermoutí pro to, co nemá, nýbrž se raduje z toho, co má.“ Démokritos
Tato nová situace nám dává jedinečné přležitosti udělat to, co jsme přece dlouho nestíhali:

Přečíst si odložené knihy a shlédnout filmy...
Učit se cizí jazyky
Vylepšit svou prezentaci na sociálních sítích
Napsat si deník
Učit se nové věci
Více komunikovat s blízkými ve své rodině - zavolat a napsat svým přátelům
Pravidelně cvičit
Zdravě jíst


Kreativně doplňte sami na svůj osobní či rodinný seznam dalších 10 dobrých nápadů:

Denní program

Najděte si pravidelné každodenní rituály a zkuste je realizovat ve stejný čas:
Jídlo
Procházky
Cvičení
Sledování televize a filmů
Hry s dětmi
Cvičení v parku
Čas na učení dětí - lépe kratší dobu a vícekrát za den
Na konci dne si nechte krátký čas na shrnutí, co se ten den dělo, co se povedlo a co lze udělat jinak a lépe... 

Pohyb musí být zdravý

Zde panuje mnoho omylů - náš civilizační přístup se jmenuje sport a ten je často pojímán výkonově jako honba za rekordy... V dnešní době k tomu slouží nejrůznější aplikace a ty měří, kolik třeba uběhneme... Na jednu stranu výtečná kontrola a na druhé straně nebezpečí chtít zvýšit svůj výkon za každou cenu a tedy i za cenu zdravotního rizika, jen abych se pochlubil selfie na sociálních sítích. Běh se stává fenoménem, jen řada běžců může i získat zdravotní problémy s klouby či dokonce se srdcem... Běh je náročnou aktivitou, která vyžaduje vážný přístup a dlouhodobý tréninkový plán... Pokud chcete běhat, běhejte pro radost - stačí krátké trasy a hlavně pravidelně... Lepší trénovat více krát týdně než třeba jen 1 x týdně si naložit příliš vysoké dávky a potom se z toho zbytek týdne léčit a přijít o motivaci... Zdravým pohybem je především chůze a na imunitu je dobrá procházka v přírodě na čistém vzduchu.

Relaxace a introspekce - nová zkušenost

Naše pozornost byla zaměřena do vnějšího světa - nebyl čas vnímat své tělo a své pocity, "Nestíhám" byla nejčastější věta... Najednou se signály derou na povrch a my je máme čas vnímat! Ano, vnímejme signály svého těla, své pocity a svou mysl. Relaxace znamená uvolnění a to je podmíněno vnímáním, tedy musím vnímat rozdíl mezi napětím a uvolněním ve svém těle.

"Problém je v tom, že se snížila pohybová aktivita, a i když snad cvičíme, nekoncentrujeme se na pohyb. Jako bychom přestali pohyb a své tělo vnímat. Netrénujeme to. Na Východě je to jiné,  řada cvičení, třeba tchaj-či nebo jóga vede k tomu, že netrénujete svaly, ale cvičíte si především vnímání, senzitivitu, zpracování informací. Když to umíte, máte klíč k tomu, jak si pomoct s problémem sám, umíte si bolestivý podnět správně zařadit. My tohle vnímání nemáme, máme proto na onemocnění často špatný náhled." Pavel Kolář, fyzioterapeut

Nechceme zůstat jen u o slov - proto jsme vyvinuli náš
nový on-line kurz Stres management pro home office

Autor textu: Vít Baloušek je lektorem Comenia Consult Praha

Připravíme e-learning, webináře či on-line vzdělávací programy přesně dle zadání:

Ing. Lucie Bečka, lektorka, koučka a konzultantka

m: +420 602 73 03 73
e: lucie.becka@comeniaconsult.cz